Onze Intentie

Zowel Benno als ik zijn serieuze types. Voordat wij Luna (Outdoors Honorine) ophaalden hebben we er heel goed over nagedacht. Wij wilden vanaf het begin een nestje met haar fokken. Daarom hebben wij beide de cursus: Fokken en het houden van honden, van de Raad van Beheer gevolgd. We zijn beide geslaagd en hieronder laten we met trots ons diploma zien. 

  

De Barbet zie je in vele verschijningen. Behalve in de vele kleuren waarin ze voorkomen hebben ze soms ook een hele verschillende bouw en vacht. Dit heeft onder andere te maken hoeveel bloed van de Poedel er nog in zit. 

Het is een bijzonder verhaal, even in het kort; 

Het verhaal gaat dat de Franse Waterhond al eeuwen lang bestaat. Dat in de negentiende eeuw hebben ze hieruit door het van kruisen van een Barbet met een ander ras de Poedel gecreëerd. De mensen waren zo gecharmeerd van de Poedel dat de Barbet dreigde uit te sterven. Een aantal hen wou graag de Barbet terug en hiervoor zijn er een aantal Poedels, Portugese Waterhonden en anderen met een aantal oude Barbets gekruist om de Barbet zijn voortbestaan te geven. 

Echter hierdoor zijn tot aan de dag van vandaag nog veel Barbets anders gebouwd dan de oorspronkelijke Barbets.  De oude barbets worden de Vieux Barbets genoemd en de andere de Barbet Moderne. Het is echter hetzelfde ras met dezelfde rasstandaard, het loopt door elkaar heen, in een nest worden hondjes geboren met oude en nieuwe kenmerken.

Wij zijn helemaal weg van het uiterlijk en het karakter van de oude Barbet. Echter is het moeilijk, omdat er nog maar een paar oude lijnen zijn, met weinig poedelbloed. Wij staan voor verantwoord fokken, wij doen alles wat mogelijk is om gezonde honden op de aarde zetten. Dit betekent fokken met gecontroleerde en gezonde honden met voldoende genetische diversiteit en daarnaast een verantwoord  inteelt percentage.   

Hiervoor moeten we veel uitzoeken, veel vragen en  blijven leren waardoor we op de hoogte zijn en blijven van de nieuwste onderzoekstechnieken en de laatste ontwikkelingen. Dit alles om weer gezonde, mooie (innerlijk en uiterlijk), honden te fokken. Het gaat ons er niet om zoveel mogelijk puppy’s weg te zetten, hoewel we dit bij andere fokkers helaas zien gebeuren. Het gaat ons om kwaliteit niet kwantiteit.  

Wij hopen echt dat we een stukje kunnen bijdragen om weer naar het oude Barbet type toe te groeien. Wij vinden dat dit het waard is. Wij hopen dat we hierin support krijgen, van zowel nationale als internationale medefokkers.  We hebben er zeer veel voor over om een goeie bijdrage te leveren aan dit bijzondere ras. We zijn ons ervan bewust dat dit maar een klein stukje kan zijn en dit is eigenlijk best frustrerend. Wij zouden het namelijk zo graag beter willen voor het ras in het geheel. Wij fokken conform de volgende eisen:

  • Fairfok programma van de Raad van Beheer
  • Fokbeleid van de Barbet Club

Aanvullend vinden wij dat een teef maximaal drie nestjes mag krijgen en dat hangt dan ook nog af van hoeveel puppy’s er in de nesten waren.  Ter verduidelijking wij richten ons op maximaal 25 pups per teef. Ook vinden wij dat de dekkingen van een reu goed verspreid dienen te worden, dwz geen dekkingen alleen in Nederland maar ook in het buitenland en maximaal 4 nesten wereldwijd. De Barbet populatie is zo klein en moet je daarom internationaal als een geheel beschouwen.

Wij willen net als Professor Dr. Bart Broeckx dat er getracht moet worden om: 

  • Het aantal honden wat beschikbaar is voor de fok te verhogen.
  • Het aantal keer dat een hond gebruikt wordt te beperken
  • Het verstandig combineren in plaats van uitsluiten van dieren

Voor ons is het fokken een balans zoeken tussen gezondheid, karakter, uiterlijk en oorsprong. Al met al is het een enorm avontuur waar we veel zin in hebben.