Gezondheid

Iedereen vindt en weet dat de gezondheid van een hond belangrijk is.  

Wat wij hierin bijdragen als fokker: 

Wij zorgen voordat de teef drachtig wordt ze in een goeie conditie is. Wij laten haar medisch uitgebreid checken voordat ze gedekt wordt.  

We zoeken heel zorgvuldig naar een dekreu. Dit is een hele klus. 

Wij checken de stambomen in o.a. Pawpets, database.frenchwaterdog.org en het DNA via Embark of MyDogDNA of er voldoende variantie is. Gelukkig kunnen we tegenwoordig d.m.v. DNA heel veel dingen bekijken waaronder het voorkomen van een aantal ernstige ziektes.  De lijnen van de ouders, voorouders worden ook in het besluit mee genomen.  

Er worden heupfoto’s gemaakt van beide ouderdieren. En worden er oogonderzoeken gebruikt die maximaal een jaar oud zijn. 

Onze pups worden getitert. Hierbij wordt een druppel bloed onderzocht op antistoffen. De pup krijgt veel antistoffen mee met de biest. Dit is de melk van de moederhond in de eerste 48 uur. Via de melk krijgt de pup antistoffen via de melk binnen.  De pups worden getitert na een aantal weken en daarmee wordt gekeken naar de hoeveelheid die ze op dat moment nog hebben.  

Het grote voordeel hiervan is dat een pup op het juiste moment gevaccineerd wordt en daardoor ook kan aanslaan. Als dit te vroeg gedaan wordt kan het dus zijn dat je de indruk hebt dat je pup beschermt is, terwijl dat niet zo is. Nog een voordeel is dat de vaccinatie meestal later gegeven kan worden en dit is veel beter voor de weerstand van de pup. 

Het laatste voordeel is dat als de vaccinatie aangeslagen is, er veel minder vaak gevaccineerd hoeft te worden. Er kan makkelijk een aantal jaren overgeslagen worden als blijkt dat er nog genoeg bescherming is.

Nederland is hierin vooruitstrevend en de titeruitslag wordt genoteerd in het paspoort en is net zo geldig als een vaccinatie. 

We zijn ook zorgvuldig dat er niet te vroeg af gespeend wordt. Als dit te vroeg gebeurt bestaat het gevaar op Leaking Gut. Als dit gebeurd zijn de darmen nog niet goed gesloten en is het gevolg is dat de hondjes allergisch kunnen worden voor bepaalde voedingstoffen. 

Natuurlijk staat hygiëne hoog in het vaandel zodat er zo min mogelijk gevaar bestaat op infecties.  

De pups krijgen vers vlees. Dit is het beste voor een regelmatige groei van pup naar volgroeide hond. Anders gaat het groeien schoksgewijs en soms ook met pijn. In ieder geval raden we daarom aan het eerste jaar vlees te geven. 

Verder zijn wij gewoon voorstanders  van vers vlees geven. Het is beter voor de hond en ze blijven kort gezegd, langer bij je. Eventueel een beetje koudgeperste brokken erbij, voor af en toe een knabbeltje en soms misschien een keer voor het gemak.

Wij zorgen ook dat de pups in de tijd dat ze bij ons zijn al een stuk gesocialiseerd worden. Ze worden bij ons in de huiskamer geboren en maken bijvoorbeeld op die manier al veel mee van een gezinsleven. Dit socialiseren gaat de nieuwe eigenaar verder oppakken en uitbreiden. Het is een heel belangrijk proces wat voor een groot deel onomkeerbaar is.  

Aangezien een Barbet heel slim is, is de kans groot dat de pup nagenoeg zindelijk is als hij in zijn nieuwe huis aankomt. Luna was dit in ieder geval wel. Ze moeten dan nog wel vaak buiten gezet worden maar dit heeft te maken dat hun blaas nog klein is waardoor ze het nog niet zo lang kunnen ophouden.